Εκπαιδευτήρια "Saint-Paul - Δελασάλ"  -  Δημοτικό σχολείο "Δελασάλ"

Πολιτιστικές Εκδηλώσεις

Το σχολείο μας στηρίζει και προωθεί τη γνωριμία και τη δημιουργική ενασχόληση των μαθητών μας με τον πολιτισμό και γι΄ αυτό φροντίζει για την πολιτιστική τους εκπαίδευση. Η καθιέρωση προγραμμάτων πολιτισμού αποσκοπεί στην ποιοτική βελτίωση της διαπαιδαγώγησης των παιδιών, την παροχή ευκαιριών καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργικής απασχόλησης, καθώς και την υποστήριξη της ερασιτεχνικής δημιουργίας.

Στο πλαίσιο αυτό οργανώνει επισκέψεις σε πολιτιστικά κέντρα και υλοποιεί ποικίλα εκπαιδευτικά προγράμματα (Παιδικό Μουσείο, εικαστικές εκθέσεις, θέατρο σκιών, κουκλοθέατρο, παρακολούθηση θεατρικών παραστάσεων, αφιερώματα σε ανθρώπους των τεχνών και του πνεύματος, επισκέψεις συγγραφέων στο σχολείο μας κ.ά.).

Πολιτισμός

Πολιτιστικό διήμερο

Το πολιτιστικό διήμερο αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό θεσμό του σχολείου μας. Πρόκειται για μια σειρά από εκδηλώσεις αθλητικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού περιεχομένου, μέσα από τις οποίες οι μαθητές μας μπορούν να ψυχαγωγηθούν αλλά και να προβάλλουν τη δουλειά τους στις διάφορες δραστηριότητες. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

  • πρωτάθλημα μπάσκετ και πινγκ πονγκ για μαθητές και γονείς
  • αγώνες σκάκι και αγώνα επίδειξης σκάκι
  • επίδειξη Tae – Kwon – Dο από τους μαθητές του σχολείου μας
  • παιδαγωγικά παιχνίδια για τους μαθητές
  • έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών στο αίθριο του σχολείου
  • καλλιτεχνικό εργαστήρι
  • επίδειξη από τους μαθητές του μπαλέτου, του μοντέρνου χορού και των παραδοσιακών χορών, του δημοσιογραφικού ομίλου και του θεατρικού παιχνιδιού
  • παιχνίδια (τοίχος αναρρίχησης, φουσκωτό κάστρο, τραμπολίνο κλπ.)
  • εργαστήρια stem-ρομποτικής
  • διαγωνισμούς (τραγουδιού, χορού, συλλαβισμού-ορθογραφίας κλπ.)

Εικαστικά

Η τέχνη είναι μια παγκόσμια γλωσσά, ένας τρόπος να συνδέσουμε τη φαντασία με τα υλικά. Μας προκαλεί να σκεφτούμε με διαφορετικούς τρόπους. Εμείς, από την άλλη μεριά, ερχόμαστε στη ζωή με κάποιες ξεχωριστές ικανότητες, τις οποίες οφείλουμε να καλλιεργήσουμε συστηματικά με τη μάθηση και την εξάσκηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε. Έχει αποδεδειχθεί ότι η καλλιέργεια αυτή γίνεται πιο αποτελεσματική όταν αρχίζει σε μικρή ηλικία.

Κι εδώ έρχεται ο ρόλος της καλλιτεχνικής- εικαστικής παιδείας του ατόμου. Ο μαθητής μέσα από την καλλιτεχνική εκπαίδευση, αναπτύσσει τις γνωστικές εκείνες ικανότητες που του επιτρέπουν να αναλύει, να κρίνει, να ερμηνεύει και να περιγράφει τις εκφραστικές ποιότητες που κρύβονται στα έργα τέχνης και στο ευρύτερο περιβάλλον του.

Σκοπός μας είναι να συμβάλλουμε δημιουργικά σε αυτή την εξέλιξη των παιδιών, βοηθώντας τα κάθε χρόνο να μάθουν πώς να δουλεύουν συλλογικά και ατομικά, να αναλύουν, να κρίνουν, να μορφοποιούν, να παρουσιάζουν ιδέες, να δομούν, να πειραματίζονται με διάφορα υλικά και τεχνικές μολύβια, χρώματα, πινέλα, παστέλ, σύρμα, πηλός, κολλάζ, χαρακτική κ.τ.λ.), καθώς και με τα πλαστικά στοιχεία (σημείο, γραμμή, σχήμα, χρώμα, υφή).και τέλος να διαμορφώνουν τη δική τους αυτόνομη αισθητική άποψη. Ο μαθητής έρχεται σε επαφή με εικαστικά έργα ποικίλλων μορφών των εικαστικών τεχνών και μαθαίνει να παρατηρεί, να κατανοεί και να κρίνει, έτσι ώστε να αξιολογεί και να εκτιμά έργα της ελληνικής και της παγκόσμιας κληρονομιάς.

Επισκέψεις συγγραφέων στο σχολείο μας

Στην προσπάθειά μας να προωθήσουμε τη φιλαναγνωσία και την αγάπη για το καλό βιβλίο, προσκαλούμε στο σχολείο μας συγγραφείς παιδικών βιβλίων για να επικοινωνήσουν με τους μαθητές μας με σκοπό να τους μεταλαμπαδεύσουν την αγάπη για την ανάγνωση. Μερικοί από τους συγγραφείς που μας έχουν ήδη επισκεφτεί είναι ο Νίκος Πιλάβιος, η Λότη Πέτροβιτς – Ανδριτσοπούλου, η Γιολάντα Πατεράκη, η Αγγελική Βαρελλά, η Ντορέτα Πέππα, ο Πάνος Χριστοδούλου, η Λιάνα Δενεζάκη και άλλοι.


Πολιτιστικά Δρώμενα

2018

Επετειακή Εκδήλωση στο Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδας

Με αισθήματα χαράς και υπερηφάνειας, παρακολουθήσαμε την Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2018, την επετειακή εκδήλωση της Σχολής μας για τον εορτασμό των 300 χρόνων του Παγκόσμιου Λασαλιανού Δικτύου, των 125 χρόνων του "Saint-Paul" και των 10 χρόνων του Δημοτικού "Δελασάλ" Αλίμου.

Η αίθουσα εκδηλώσεων του Γαλλικού Ινστιτούτου γέμισε από τις υπέροχες φωνές των μαθητών μας, οι οποίοι - μαζί με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια - μας μετέφεραν το πνεύμα των Χριστουγέννων, που βιώνεται στο σχολείο μας, στο πέρασμα των χρόνων! Συγχαίρουμε από καρδιάς όλους τους συμμετέχοντες, μαθητές και συναδέλφους, για την επιτυχία της εκδήλωσης!

Εκδήλωση στον Ιερό Καθεδρικό Ναό Αγίου Διονυσίου

Με μια εντυπωσιακή τελετή στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Διονυσίου στην οδό Πανεπιστημίου, η οικογένεια των σχολείων Δελασάλ της Ελλάδας άνοιξε την εορταστική περίοδο των επετείων των 10 χρόνων του Δημοτικού Δελασάλ στον Άλιμο, των 125 χρόνων του Γυμνασίου-Λυκείου Saint-Paul στον Πειραιά και των 300 χρόνων από τον θάνατο του ιδρυτή της, Jean-Baptiste de La Salle.

Μετά τη θεία Λειτουργία, ακολούθησε συναυλία από τις μαθητικές χορωδίες των σχολείων Saint-Paul και Δελασάλ με αφήγηση κειμένων από την κ. Κάρμεν Ρουγγέρη. Χρόνια πολλά στην οικογένεια Δελασάλ της Ελλάδας! Χρόνια πολλά στην Παγκόσμια οικογένεια La Salle!

2017

Αφιέρωμα: Νίκος Καζαντζάκης, «Ταξιδεύοντας με τον μεγάλο ταξιδευτή» 

Τον Νοέμβριο του 2017, το σχολείο μας πραγματοποίησε πολιτιστική εκδήλωση με αφορμή τα 60 χρόνια από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και στοχαστή Νίκου Καζαντζάκη. Πιστό στις αρχές του να προάγει και να αναδεικνύει τα ιδιαίτερα χαρίσματα των μαθητών του και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τον Πολιτισμό, το σχολείο παρουσίασε μουσικοθεατρική παράσταση με τίτλο: Νίκος Καζαντζάκης «Ταξιδεύοντας με τον μεγάλο ταξιδευτή».

Μαθητές και εκπαιδευτικοί, εμπνεόμενοι από τα έργα του, δραματοποίησαν σκηνές από τους πιο σημαντικούς σταθμούς της ζωής του μεγάλου συγγραφέα και από τους τόπους που έζησε και αγάπησε. Το πρωτότυπο κείμενο πλαισιώθηκε από τραγούδια και χορευτικά δρώμενα.

2016

Έκθεση: «Τέχνη και Μαθηματικά»

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η έκθεση με τίτλο «Τέχνη και Μαθηματικά» που παρουσίασε το Νηπιαγωγείο, το Δημοτικό και το Γυμνάσιο των Εκπαιδευτηρίων “Saint Paul”- Δελασάλ”, στον χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης του Πειραιά, την Παρασκευή, 18 και το Σάββατο, 19 Μαρτίου 2016.

Έργα κατασκευασμένα από τα παιδιά, με απλά υλικά και εμπνευσμένα από μεγάλους καλλιτέχνες είχαν τη μέγιστη προβολή σε έναν εντυπωσιακό και συγχρόνως ζεστό χώρο. Οι μαθητές μας ήρθαν σε επαφή με την τέχνη, εκπαιδεύτηκαν και δημιούργησαν με τρόπο διασκεδαστικό και ευχάριστο. Πλήθος κόσμου, εκπαιδευτικοί, γονείς, μαθητές, αλλά και πολλοί φιλότεχνοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τις δημιουργίες των μαθητών μας, να πάρουν μέρος σε καλλιτεχνικά εργαστήρια και να απολαύσουν μουσικά κομμάτια από τους μουσικούς του σχολείου μας.

Ευχαριστούμε τις καθηγήτριες καλλιτεχνικών κ. Βασιλική Κουρουπάκη από το Δημοτικό «Δελασάλ» και κ. Ειρήνη Δούναβη από το “Saint Paul”, για την υπέροχη δουλειά που έκαναν με τους μαθητές μας, καθώς και όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση της έκθεσης.

2014

Αφιέρωμα: Μάνος Χατζιδάκις, «20 χρόνια από τον θάνατό του»

Τη Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2014, στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου μας, οι μαθητές της Στ΄τάξης παρουσίασαν μία παράσταση - αφιέρωμα στον κορυφαίο Έλληνα μουσικοσυνθέτη, διανοούμενο και ποιητή Μάνο Χατζιδάκι, με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων από τον θάνατό του.

Οι μαθητές μας μίλησαν για τη ζωή και το έργο του, δραματοποίησαν στιγμιότυπα από τις ταινίες του Ελληνικού κινηματογράφου και τις οποίες πλαισίωσε με τα τραγούδια του και τη Λιλιπούπολη, χόρεψαν στο ρυθμό της «Ορχήστρας των χρωμάτων» και τραγούδησαν μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του.

2012

ΠΑΥΛΟΣ ΕΘΝΩΝ ΑΓΓΕΛΟΣ, «Ελεγεία ελπίδας σε καιρούς απελπισίας»

Το Σάββατο, 31 Μαρτίου και την Κυριακή, 1η Απριλίου 2012, στην αίθουσα «Αλεξάνδρα Τριάντη» του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, παρουσιάστηκε ένα σύγχρονο παιδικό ορατόριο. Πρόκειται για μια πρωτότυπη και πρωτόγνωρη πολιτιστική εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν μαθητές από όλα τα Ελληνογαλλικά σχολεία της Αττικής και είχε ως στόχο τη συνεργασία και την κοινωνική ευαισθητοποίηση. Μέσα από τη μουσική, την ποίηση, την αφήγηση και το χορό, αναδείχθηκε η διαχρονικότητα των μηνυμάτων του Αποστόλου των Εθνών Παύλου και μεταμορφώθηκε η ζωή και ο λόγος του σε σύγχρονη μελωδία ελπίδας και αισιοδοξίας.

Αφίσα "Παύλος Εθνών Άγγελος"

Τα 600 παιδιά που συμμετείχαν είχαν την ευκαιρία να μοιραστούν τη χαρά της καλλιτεχνικής δημιουργίας και της κοινωνικής προσφοράς, συμμετέχοντας σε ένα συγκινητικό θέαμα με φιλανθρωπικό χαρακτήρα. Τα έσοδα από την εκδήλωση αυτή δόθηκαν στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, στην Καθολική Αρχιεπισκοπή Αθηνών και στο Δήμο Αθηνών, για την ενίσχυση των φορέων που φροντίζουν τους άστεγους της πόλης μας. Η χορωδία του σχολείου μας συμμετείχε σε αυτήν τη φιλανθρωπική εκδήλωση αποκομίζοντας πολύτιμες εικόνες και εμπειρίες.

2011

Αφιέρωμα: Οδυσσέας Ελύτης

Το Δεκέμβριο του 2011 το σχολείο μας παρουσίασε ένα εορταστικό αφιέρωμα που οργανώσαμε για τον Οδυσσέα Ελύτη με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννησή του. Οι μαθητές των Δ΄, Ε΄ και Στ΄ τάξεων, με τη βοήθεια των δασκάλων τους και των καθηγητών των ειδικοτήτων, παρουσίασαν ένα ολοκληρωμένο αφιέρωμα που περιελάμβανε βιογραφικά στοιχεία του ποιητή, απαγγελίες ποιημάτων, δραματοποιημένα στιγμιότυπα, μελοποιημένα ποιήματα και θεατρικά δρώμενα με τίτλο «Η έμπνευση του ποιητή».

Συγχρόνως στο αίθριο του σχολείου οι μαθητές παρουσίασαν έκθεση με κολλάζ που έφτιαξαν οι ίδιοι στο μάθημα των καλλιτεχνικών, αντλώντας την έμπνευση τους από τα κολλάζ του Ελύτη αλλά και από ποιήματα του ποιητή που μελέτησαν με τους δασκάλους τους στο μάθημα της γλώσσας.

Καλέστε μας

210 9904010