Εκπαιδευτήρια "Saint-Paul" - "Δελασάλ"  -  Γυμνάσιο-Λύκειο "Saint-Paul"

«Κρυφό σχολειό: μύθος ή πραγματικότητα;» - Αγώνας αντιλογίας για μαθητές Λυκείου

Οι μαθητές του Β3' Λυκείου μελετούν επιστημονικό υλικό αναφορικά με τις απόψεις που επικρατούν περί ύπαρξης ή μη του κρυφού σχολειού. Μέσα από το ποίημα «Φεγγαράκι μου λαμπρό», τον πίνακα ζωγραφικής «Το Κρυφό Σχολειό» του Νικόλαου Γύζη και τις ανατρεπτικές απόψεις των Άλκη Αγγέλου (Το κρυφό σχολειό: χρονικό ενός μύθου) και Γιώργου Κεκαυμένου (Το κρυφό σχολειό: το χρονικό μιας ιστορίας), οι μαθητές καλούνται να επιχειρηματολογήσουν πάνω στο πολύ ενδιαφέρον αυτό ζήτημα. Η εκδήλωση θα διεξαχθεί τον Απρίλιο.

Ο Αγώνας αντιλογίας διαρκεί περίπου 45 λεπτά. Συμμετέχουν δύο τριμελείς ομάδες μαθητών, οι οποίες καλούνται με βάση συγκεκριμένες βιβλιογραφικές αναφορές να υποστηρίξουν την ύπαρξη ή μη του κρυφού σχολειού. Η πρώτη ομάδα αποτελεί την «Ομάδα του Λόγου» και η δεύτερη την «Ομάδα του Αντιλόγου». Κάθε μαθητής έχει στη διάθεσή του έως 5 λεπτά για να υποστηρίξει τη θέση του. Αρχικά, ξεκινά ο πρώτος ομιλητής από την «Ομάδα Λόγου» και στη συνέχεια δίνει τη σκυτάλη στον πρώτο ομιλητή από την «Ομάδα Αντιλόγου». Έπειτα ακολουθούν οι υπόλοιποι μαθητές με την ίδια σειρά. Τον αγώνα συντονίζουν δύο παρουσιαστές, ενώ ένας μαθητής στο ρόλο του χρονομέτρη καταγράφει τους χρόνους ομιλίας και σημαίνει ηχητικά το πέρασμα του χρόνου. Τέλος πενταμελής κριτική επιτροπή μαθητών αποφασίζει ποιας ομάδας ο λόγος είναι πιο πειστικός.

krifo

Νικόλαος Γύζης, Το Κρυφό Σχολειό, ελαιογραφία, 1885/86.

papas

feggaraki

Άλκης Αγγέλου, Το κρυφό σχολειό: χρονικό ενός μύθου, εκδόσεις Εστία,2007

Το Σάββατο 17 Απριλίου πραγματοποιήθηκε ο Αγώνας αντιλογίας του Λυκείου, όπου οι μαθητές μας προέβησαν σε έναν συναρπαστικό αγώνα επιχειρημάτων. Τις εντυπώσεις κέρδισε η ομάδα του Λόγου, η οποία τεκμηριωμένα υποστήριξε την ύπαρξη του «Κρυφού σχολειού». Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν στη δράση, καθώς και στους συναδέλφους που τους εμψύχωσαν, διδάσκοντάς τους, παράλληλα, τα οφέλη και τη χρησιμότητα του γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου!

lykeio antilogia

 

Καλέστε μας

210 9904010