Εκπαιδευτήρια "Saint-Paul" - "Δελασάλ"  -  Γυμνάσιο-Λύκειο "Saint-Paul"

«Στα μονοπάτια του αγώνα»- Οδοιπορικό σε Ναύπλιο και Αίγινα

Στα μονοπάτια του Αγώνα: Η πορεία του Ιωάννη Καποδίστρια
Επίσημη εκδήλωση λήξης επετειακών εκδηλώσεων

Επετειακή εκδήλωση που συνιστά την ολοκλήρωση μιας σειράς ποικιλόμορφων δράσεων από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2021, με τις οποίες η Σχολή τιμά την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση.

Θεματικό άξονα της εκδήλωσης αποτελεί η προσωπικότητα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, Ιωάννη Καποδίστρια. Διακεκριμένοι επιστήμονες και μελετητές της ζωής και του έργου του φωτίζουν με εισηγήσεις και τοποθετήσεις τη φυσιογνωμία του πολιτικού αυτού άνδρα, που σημάδεψε τις πρώτες απόπειρες οργάνωσης ελεύθερης ελληνικής πολιτείας μετά την επικράτηση της ελληνικής επανάστασης και την αναγνώριση της σύστασης ελληνικού κράτους από τις Μεγάλες δυνάμεις.

Παράλληλα μαθητές του Λυκείου της Σχολής πραγματοποίησαν οδοιπορικό σε ιστορικούς δήμους (Αίγινα , Ναύπλιο) που σχετίζονται με τον Ι. Καποδίστρια και αποτέλεσαν αφετηρίες της νεότερης ιστορίας του ελληνικού έθνους. Οι μαθητές ακολούθησαν την πορεία του Κυβερνήτη από τις συγκινητικές στιγμές της άφιξης του στην Αίγινα στις 18 Ιανουαρίου του 1828, όπως τις περιγράφει ο Ν. Κασομούλης (… ὅλων αἱ καρδίαι ἐσκίρτησαν πάλιν τοῦ λαοῦ. Πολλοὺς εἶδον νὰ κλαίγουν ἀπὸ τὴν χαράν τους εὐχαριστοῦντες τὸν Θεὸν διὰ τὸν ἄνδρα τὸν ὁποῖον μᾶς ἐξαπέστειλεν…) έως την ψυχρή δολοφονία του στις 27 Σεπτεμβρίου του 1831, όταν ο εκτελεστής του, Γεώργιος Μαυρομιχάλης, σύμφωνα με τον ίδιο μελετητή δήλωσε: «Σκοτώσαμε τον τύραννο. Μπιστευόμαστε την τιμή της Γαλλίας. Να τα άρματά μας» . Σε αυτό το οδοιπορικό επισκέφθηκαν σταθμούς της ζωής και της δράσης του Ι. Καποδίστρια και θεματικές εκθέσεις, συνομίλησαν με ειδικούς μελετητές της ζωής και της προσωπικότητάς του και ανακάλυψαν γνωστές και άγνωστες πτυχές της νεοελληνικής μετεπαναστατικής Ελλάδας.
Το οδοιπορικό αυτό αποτέλεσε την πρώτη ύλη για ένα πρωτότυπο ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί για πρώτη φορά στην παραπάνω εκδήλωση.Καλέστε μας

210 9904010